انواع شیرین کننده مصنوعی به عنوان جایگزینهای کمکالری برای شکر طبیعی استفاده میشوند. این شیرین کننده ها به کنترل قند خون کمک میکنند و برای افراد دیابتی مناسب هستند با این حال عوارضی از جمله مشکلات گوارشی و نگرانیهای بهداشتی دارند در نتیجه مصرف این شیرینکنندهها باید با احتیاط و تحت نظر متخصص انجام شود. تغذیه عامل اصلی بقای جوامع است. در رژیم غذایی باید احتیاط رعایت شود تا همواره سالم ماند. متاسفانه امروزه یکی از موارد آسیب زننده به تغذیه، مصرف انبوه شکر است؛ قندی که شما آن را احتمالا در بیش از 70 درصد مواد غذایی روزانه خود مصرف میکنید و از میزان آن بی اطلاع هستید. شکر زیاد باعث مشکلات گوارشی،دندانی،عوارض قلبی و بی شمار عوارض دیگر در بدن شما میشود .با این حال امروزه با پیشرفت علم و تولید شیرین کننده های مصننوعی کمک بزرگی به مردم شده که در ادامه به جزئیات آن میپردازیم (اگر به این مسئله علاقه دارید، می توانید مقاله تکنیک های موثر برای جلوگیری از لاغری در دیابت را مطالعه کنید).
شیرین کننده مصنوعی چیست و انواع آن کدام اند؟
شیرین کننده مصنوعی مواد شیمیایی هستند که باعث ایجاد طعم شیرین در نوشیدنی ها و غذا ها میشوند و عوارض کمتری نسبت به دیگر قند ها از جمله شکر دارند و معمولاً جایگزین قند های طبیعی میشوند که از آن جمله میتوان به موادی مانند آسپارتام، سوکرالوز و ساکارین اشاره کرد.
- آسپارتام: آسپارتام یکی از رایجترین انواع شیرین کننده مصنوعی است که در بسیاری از محصولات غذایی و نوشیدنیها استفاده میشود. این ماده حدود 200 برابر شیرینتر از شکر است و بدون کالری محسوب میشود. با این حال، برخی افراد به آن حساسیت دارند و مصرف آن برای کسانی که فنیل کتونوری دارند، ممنوع است.
- سوکرالوز: سوکرالوز یک شیرین کننده مصنوعی است که از شکر ساخته شده و حدودا 600 برابر شیرینتر از آن است. این ماده در دماهای بالا پایدار میماند، بنابراین مناسب برای پخت و پز است.
- ساکارین: ساکارین یکی از قدیمیترین انواع شیرین کننده مصنوعی است که بیش از 100 سال است مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده حدود 300 برابر شیرینتر از شکر است. ساکارین معمولاً در نوشیدنیها و غذاهای کمکالری استفاده میشود، اما برخی نگرانیها درباره عوارض آن وجود دارد.
مزایا شیرین کننده های مصنوعی
استفاده از انواع شیرین کننده مصنوعی مزایای زیر را دارد:
- کاهش کالری: انواع شیرین کننده مصنوعی به دلیل داشتن کالری بسیار کم یا بدون کالری، به افراد کمک میکنند تا مصرف کالری خود را کاهش دهند. این ویژگی میتواند به کنترل وزن و جلوگیری از چاقی کمک کند، به ویژه برای کسانی که میخواهند وزن خود را مدیریت کنند.
- کنترل قند خون: انواع شیرین کننده مصنوعی به افراد دیابتی کمک میکنند تا بدون افزایش قند خون، از طعم شیرینی لذت ببرند. شیرینکنندههای مصنوعی تأثیری بر سطح گلوکز خون ندارند و میتوانند گزینهای مناسب برای افرادی باشند که نیاز به کنترل دقیق قند خون دارند.
- بهبود طعم غذا: این مواد میتوانند طعم شیرینی دلپذیری را بدون اضافه کردن کالری به غذاها و نوشیدنیها اضافه کنند. این ویژگی به افراد این امکان را میدهد تا رژیم غذایی سالم تری داشته باشند.
- تنوع در محصولات: وجود شیرینکنندههای مصنوعی به تولیدکنندگان این امکان را میدهد که تنوع بیشتری در محصولات غذایی و نوشیدنیها ایجاد کنند. از نوشابههای رژیمی تا دسرهای کمکالری و شکر بدون قند، همه همه با کمک شیرین کننده های مصنوعی امکان پذیر اند!.
مجله مایو کلینیک در رابطه با مصرف شیرین کننده مصنوعی می گوید:
In general, artificial sweeteners are safe in limited amounts for healthy people, including pregnant people.
به طور کلی، شیرین کننده های مصنوعی در مقادیر محدود برای افراد سالم از جمله افراد باردار بی خطر هستند.
مزایای شیرین کننده مصنوعی | |
کاهش کالری | کنترل قند خون |
بهبود طعم غذا | تنوع در محصولات |
معایب شیرین کننده های مصنوعی
شاید تا به اینجا ترغیب به مصرف انواع شیرین کننده مصنوعی شده باشید ولی بدانید هیچ ماده شیمیایی و مصنوعی ای بی عیب نیست، پس لازم است از عوارض آن نیز آگاهی کامل پیدا کنید:
- عوارض گوارشی: مصرف شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ، اسهال و ناراحتی معده شود. افرادی که سیستم گوارشی حساسی دارند باید در مصرف این شیرینکنندهها احتیاط کنند.
- حساسیت و آلرژی : برخی افراد ممکن است به شیرینکنندههای مصنوعی مانند آسپارتام حساسیت داشته باشند و علائمی مانند سردرد یا تهوع را تجربه کنند. این افراد لازم است تحت مشورت پزشک، دیگر شیرین کننده های مصنوعی را امتحان کنند.
- عدم احساس سیری : شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است باعث سیری شما نشوند!؛ زیرا بدن با مصرف قند طبیعی هورمونهای سیری ترشح میکند. بنابراین در صورتی مصرف زیاد از این مواد ممکن است در روز احساس گرسنگی کنید.
سخن پایانی
انواع شیرین کننده مصنوعی میتوانند شما را از عوارض وحشتناک شکر نجات دهند و گزینه مناسبی برای کاهش وزن و کنترل قند خون باشند .با این حال این مواد مصنوعی هستند و میتوانند در برخی موارد برای شما مشکلات دیگری نیز ایجاد کنند .پس حتما باید درمصرف آنها احتیاط کرد و در صورت داشتن مشکل خاص با افراد متخصص مشورت نمود.
نویسنده: محمدرضا نساجان
ارسال پاسخ